3 maanden reizen; wat ging er aan vooraf

  • 0

I believe I can fly! Letterlijk, want op dit moment bevinden we ons ergens in de lucht nog zo’n 3000 kilometer verwijderd van onze bestemming: Bogota, de hoofdstad van Colombia. We hebben 3 maanden de tijd om te doen waar we zin in hebben. Trekkingtours, stedentrips, Spaanse lessen, salsa dansen, ons verwonderen over andere culturen, in een hangmat liggen aan de carribische kust… we dromen er op los! Ben je benieuwd hoe we op het idee zijn gekomen en welke voorbereidingen er aan vooraf gingen? Dat lees je hier! Neem wat lekkers te drinken en ga er eens goed voor zitten.

Ruim 3 jaar geleden zaten we in het vliegtuig op weg naar Maleisië en Indonesië. Marieke had, dankzij eerdere backpack ervaringen en een aantal nogal reislustige familieleden, een nieuwe hobby gekregen. En die wilde ze graag ook met Wouderick beleven. De eerste keer samen backpacken was een feit. Wouderick was ook verkocht. Platgedrukt worden tussen de locals in veel te warme minibussen, verkeerd eten en als gevolg daarvan zelfs hurktoiletten als uitkomst beschouwen of de langdurige zoektocht naar een betaalbare kamer. Geen van de nadelen woog op tegen de voordelen.

Reizen verrijkt. Keer op keer overladen worden door verassingen is bijzonder verslavend. Het is onze gedeelde passie geworden. Elk jaar maakten we een backpack trip voor een maand. Het is geweldig om het samen te beleven. Na verloop van tijd werd de droom groter om eens langer dan een maand weg te gaan. Volgens planning zou Marieke haar master in het najaar van 2016 afronden. Dat was de kans! Dat vooruitzicht maakte het afstuderen een stuk gemakkelijker en alles verliep volgens planning.

Maar voor Wouderick was een langere reis een stuk moeilijker te organiseren. Hij heeft een goede fulltime baan waar hij veel plezier in heeft. Welke keuze maak je dan? We hebben er veel gesprekken over gevoerd. En samen letterlijk op de heide gezeten om onze ideeen te overdenken. Wilden we voor een half jaar? Langer of korter? Woudericks werkgever was bereid om mee te denken. Gezamenlijk is een periode van 3 maanden onbetaald verlof overeengekomen. Marieke studeerde in september af aan de universiteit. Oktober was daarom makkelijk gekozen.

Het kiezen van de bestemmingen daarentegen was een stuk lastiger. Want op onze bucketlist prijken behoorlijk wat landen. En laten Colombia, de Fillepijnen, Nepal en Nieuw-Zeeland nu allemaal net niet naast elkaar liggen. Tja, hoe maak je dan je keuze? We hebben veel lijstjes gemaakt met voor- en nadelen. Doorslaggevend hierin was onze ervaring van vorig jaar in Peru en Bolivia. We hebben veel backpackers gesproken die na een lange periode van reizen hun hart hadden verloren aan Colombia. Waarom? Noem eens de 3 grootste highlights van Colombia dan? Precies dat. De meeste mensen kunnen ze niet noemen. Het land schijnt bomvol te zitten met highlights. Daar komt nog eens bij dat de Colombianen een groot hart hebben, waar ze ook een plekje over hebben voor toeristen. Bovendien is het land relatief gezien nog niet zo ontdekt bij toeristen. Je wilt niet weten hoeveel mensen ons gevraagd hebben of je wel veilig kunt reizen door Colombia. Dit terwijl de veiligheid de laatste jaren enorm is verbeterd. En Colombia daardoor zeker niet onveiliger is dan bijvoorbeeld Peru.

We hebben een enkeltje geboekt naar Colombia. Ons retourticket hebben we nog niet geboekt, omdat we flexibel willen zijn. We hebben het idee om na Colombia door te reizen naar midden-amerika. Panama, Costa Rica, Nicaragua… En we zien wel hoever we komen. Het weer was ook doorslaggevend om door te reizen naar midden-amerika. Oktober en november zijn regenmaanden in Colombia. De topmaanden wat betreft seizoen volgen daarna in midden-amerika. Dus komen we in ieder geval poepiebruin terug in januari.

We hebben ons voorbereid met een Lonely Planet van Zuid-Amerika, central-amerika en colombia. Ook zijn we begonnen met het leren van Spaans. We hebben privé lessen Spaans gevolgd. We hebben avonden woordjes gestampt en echt met de basics begonnen. Het is super leuk om een nieuwe taal te leren. Het vraagt veel geduld en discipline. Het lijkt ons tof om ook tijdens de reis Spaanse lessen te nemen, dat is heel gebruikelijk onder backpackers.

En dan ons huisje… we wonen met ontzettend veel plezier in ons mooie appartement. Gedurende onze reis gaat een ander stel van ons fijne stekkie genieten. Marieke is afgelopen weken heel druk geweest om alles schoon te maken, op te ruimen en spullen in te pakken. Zelfs de avond voor vertrek werden alle ramen gezeemd en alles gesopt en geboend. Daardoor verliep het vertrek niet geheel zonder stress. Maar daar staat tegenover dat we de komende maanden geen badkamertegels hoeven te schrobben of met verhuisdozen te sjouwen. Wat hebben we ongemerkt veel spullen. En juist daarom is die backpack op je rug het grootste gevoel van vrijheid wat je kunt ervaren. 13 kilo op je rug en een daypack. Meer heb je niet nodig. Wij zijn er klaar voor! Colombia, here we are…..

AUTHOR

Marieke

All stories by: Marieke
7 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.